Marion Siebelink | manager | onderzoeker | UMCG Transplantatiecentrum

Orgaandonatie en transplantatie in coronatijd

Corona treft alle mensen op veel verschillende manieren.

Voor de mensen die op de wachtlijst staan voor een orgaantransplantatie heeft deze periode een extra impact. Vóór de corona was er al de onzekerheid van het wachten. Red ik het wel tot er een orgaan voor mij beschikbaar komt? Grote levensvragen voor een patiënt op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie. En toen kwam corona!

Iemand op de wachtlijst moet absoluut niet een COVID-19 infectie krijgen. Maar  de vraag zoals eerder genoemd komt nog groter terug. Hoe lang moet ik nog wachten?

En dat is logisch. Het aantal donoren nam in de maand april met 60% af. En zonder donatie geen transplantatie. Gelukkig is er nu wel sprake van enig herstel van het aantal donoren en zijn de ziekenhuizen weer op volle sterkte.

Toch wachten er in de maand juli nog 1319 mensen op een orgaantransplantatie. Dat is bijna 10% meer dan vorig jaar.

Laten we hopen dat met de komst van de nieuwe wet de juiste keuzes worden gemaakt en daarmee het aantal donoren stijgt. Alleen zo kunnen we de mensen op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie helpen om te overleven.

Deel dit bericht

GEEF ONZE KINDEREN WEER VLEUGELS

Een compleet en gezond lichaam. Het lijkt zo logisch, maar niet voor iedereen. Zeker niet voor de vele kinderen die jaarlijks een orgaantransplantatie krijgen. Maar samen kunnen we daar nu iets aan doen!

LEES ONZE MISSIE
DONEER NU